Det Danske Udvandrerarkiv
Det Danske Udvandrerarkiv er Danmarks nationale samling af breve, dokumenter, film, billeder, lydbånd, aviser mv. der tilsammen fortæller spændende historier om dansk udvandring til hele verden. Arkivet indeholder information og viden om migration og kulturmøder. Udvandrerarkivet har siden dets grundlæggelse den 3. juli 1932 haft til formål at værne om og dokumentere den del af Danmarkshistorien, som handler om de landsmænd, der er rejst ud for at søge lykken under fremmede himmelstrøg.
Max Henius
Manden bag arkivet, Max Henius, denne samme som fostrede ideen om 4. juli-festerne i Rebild Bakker, så i etableringen af et arkiv om danske udvandrere en række potentialer, og arkivet koncentrerede sig i de første år hovedsageligt om danskere, der var rejst til Amerika, da størstedelen af udvandringen op til da havde været til USA, og fordi Henius selv havde skabt sig en succesfuld tilværelse som forretningsmand i Chicago.
Det findes i arkivet
Samlingen strækker sig fra 1880'erne frem til vor tid, og byder på mange interessante sager. Her findes personlige breve og andet materiale fra kendte skuespillere, fra Poul Reumert til Ingrid Bergman, amerikanske præsidenter og danske statsministre, politikere, kongefamilien og andre kulturpersonligheder fra ind- og udland. Derudover er der i arkivet også bevaret materiale fra tusinder af helt almindelige mennesker.
|
|
|
|